250 üyeli parlamentoda oylamaya katılan 173 kişiden 127’sinin kabul oyuyla alınan kararda, “Sırbistan Parlamentosu Temmuz 1995’te Bosnalı Müslüman nüfusa karşı işlenen suçu kuvvetle kınar. Trajediyi önlemek için gereken her şey yapılmadığından kurbanların ailelerine taziyelerini ve özürlerini sunar” dedi.
Koalisyon hükümeti, bu kararı “ülkenin gelecek kuşaklarının üzerindeki yükü kaldırmak için önerdiklerini” söylüyor.Ancak parlamento, katliam için “soykırım” nitelemesini kullanmadı. Hollanda’nın Lahey kentindeki Birleşmiş Milletler Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin temyiz dairesi katliamın soykırım olduğunu saptayan kararını 2004’te almıştı. 2007’de de Uluslararası Adalet Divanı aynı yönde bir karar almış, dönemin Sırbistan yönetiminin “soykırımı önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğine” karar vermişti.
Mladiç hâlâ kaçak
Katliamı gerçekleştiren birliklerin başındaki komutan Radko Mladiç, hâlâ kaçak. Dönemin lideri Radovan Karadzic (Karaciç) ise uluslararası mahkemede yargılanıyor.
Öldürülenlerin yakınları katliamın gerçekleştiği sırada bölgede görevli olan Hollandalı BM birlikleri nedeniyle Hollanda hükümetinin ve BM’nin kendisinin de sorumlu tutulmasını istemişti. Ancak Lahey’deki mahkeme BM’yi uluslararası görevlerini yerine getirebilmesi için soruşturmadan muaf tutma yönünde bir karar almıştı.
800 binden fazla insan öldürüldü
Bosna Federal Kayıplar Komisyonu’nun listesine göre, katliamda öldürülen 8 bin 373 kişi var. 500’den fazlası çocuk, onlarcası kadın ve kız çocuğu. Temmuz 2009’da 6 bin 189’unun kimlikleri toplu mezarlarda bulunan vücut parçalarının DNA analizi sonucunda tespit edilebildi. 3 bin 647 kişiyse anıt mezara gömüldü.
http://www.bianet.org/bianet/dunya/120994-sirbistan-srebrenitsa-katliamini-resmen-kinadi-ozur-diledi