Uluslararası Adalet Günü: Dünyada Cezasızlığın Sona Erdirilmesi İçin Kurulan Sistemin 14üncü Yıldönümü Kutlanıyor ve Türkiye Hala Sistem Dışı!
Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu, Roma Statüsü’ne taraf olmayan tüm devletleri ve Türkiye’yi, Statü’ye taraf olmaya bir kez daha davet eder.
17 Temmuz 1998’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Statüsü, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi. Bugün 139 devletin imzaladığı, 121 devletin taraf olduğu Statü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun takibi konusunda tüm dünya üzerinde etkili tek hukuk mekanizması olarak varlığını sürdürüyor.
Statü’nün kabul edilişinden beri bütün dünyada 17 Temmuz, Uluslararası Adalet Günü olarak kutlanıyor. Bugün vesilesiyle, yirmi iki Türkiyeli Sivil Toplum Kuruluşunun oluşturduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu olarak bir kez daha Türkiye’yi, evrensel adaletin yerleşmesi; soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunu işleyen faillerin cezasız kalmasının önlenmesi için Roma Statüsüyle kurulan sisteme dâhil olmaya davet ediyoruz. Türkiye’nin UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne katılımı, Türkiye’yi her türlü iç ve dış sorunuyla yüzleşebilen medeni toplumların bir parçası haline getirecektir.
Dünyada ve Türkiye’de cezasızlığın ortadan kaldırılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan günümüzde UCM, bu amaç doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Yürütülen bu çalışmalarda en yüksek başarırının yakalanabilmesi ancak çok sayıda devletin Roma Statüsü’ne taraf olması ve uluslararası işbirliği ile mümkün olabilir. Daha fazla vakit kaybetmeden Türkiye, Roma Statüsü ile kurulan daimi ve sürekli yargı organı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni tanımalı ve işbirliğinde bulunmalıdır.
ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ KOALİSYONU
Ankara Barosu
BARANSAV-Baran Tursun Polis Mağdurları Vakfı
Başkent Kadın Platformu Derneği
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
Diyarbakır Barosu
Helsinki Yurttaşlar Derneği
İnsan Hakları Araştırmaları Derneği
İnsan Hakları Derneği
İnsan Hakları Gündemi Derneği
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği
İzmir Kadın Dayanışma Derneği
Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği
Mahsus Mahal Derneği
Mersin Barosu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği
Şırnak Barosu
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı
Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği
Türkiye İnsan Hakları Vakfı
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Van Kadın Derneği