Avrupa’da Spor, Şiddet ve Irkçılık

Avrupa Konseyi Röportajı

UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) Futbol ve Sosyal Sorumluluk Yetkilisi Patrick Gasser ile Röportaj

Çev: Hakan Ataman

SoruUEFA’nın sosyal sorumluluk hakkındaki resmi yetkilisi olarak, sizce taraftarlar ırkçı ve bağnaz tutumlara nasıl yönleniyorlar?

P. Gasser: Irkçılık ve ayrımcılık sosyal problemlerdir. Futbolda ve futbol etrafında gerçekleşenler toplumun bir yansımasıdır.

UEFA’nın “farklılıklara saygı”, “ırkçılığa karşı birleşin” kampanyasıyla birlikte, UEFA toplumda ve futbol etrafındaki her türlü ırkçılık ve ayrımcılığa karşı bir adım attı. UEFA bu kampanya aracılığıyla Şiddete karşı bilinci arttırmak için ana turnuvalarında yer alan geniş çaplı bir medya platformunu kullanıyor. Bizler bu yaklaşımı eğitimsel önlemler ve kulüpler hakkında yasağa dayalı önlemler alarak tamamlıyoruz. 2003’den beri UEFA üç yılda bir ırkçılığa karşı Avrupa Ülkelerinde konferansı düzenliyor ve hakemlere, maç delegelere ve gözlemcilere düzenli eğitimler veriyor, Avrupa Irkçılığa Karşı Futbol Ağı (FARE) ile yakın işbirliği yapıyor.

Ayrıca, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile bu konu hakkında birlikte çalışıyoruz ve bu tür eylemlerin gerçekleştiği kulüplere yönelik seyircisiz, kapalı kapılar ardında maç yapma gibi cezaya dayalı önlemlere başvuruyoruz.

Özetle, toplumdaki pek çok diğer kuruluşla ele ele vererek, kampanyayı oldukça kapsamlı bir yaklaşımla yürütüyoruz. Amaç sadece futboldaki değil aynı zamanda toplumdaki ırkçılık ve ayrımcılık düzeyini de azaltmaktır.

SoruKuşkusuz ki çok geniş bir taraftar kesimi iyi huylu futbol severlerden oluşuyor, ancak bazı olaylarda bir takım kötü elmaların varlığı söz konusu. Polis tarafından uygulanması gereken disiplin sağlayıcı önlemler olduğunu düşünüyor musunuz?

P. Gasser: Ayrımcı davranışları azaltmaya ya da durdurmaya yönelik en etkili yöntem, maymun sesi tezahüratları yapmak ya da muz kabuğu atmak gibi eylemler başladığında seyircilerin/taraftarların tepki vermesidir.

SoruIrk ve etnik kökenle ilgili konularda insanları eğitmeye yönelik uzun erimli bir kampanya düşünüyor musunuz?

P. Gasser: Evet.

Soru: Bundan biraz bahsedebilir misiniz?

P. Gasser: Irkçılık ve ayrımcılık toplumumuzda oldukça derin köklere sahip. Bu yüzden yukarıda tanımladığımız sivil toplumun tüm oyuncularıyla birlikte kapsamlı bir yaklaşım gerekiyor.

Soru: Televizyon reklamları?

P. Gasser: Evet Şu an EURO2008’deki 31 maçın her birinde dev ekranlarda gösterilecek reklâmlar hakkında çalışıyoruz. UEFA EURO 2008 yarı final karşılaşmalarını Irkçılığa Karşı Birleş kampanyasına adadı ve takım kaptanlarından futbol karşılaşmaları başlamadan hemen önce canlı yayınlarda ırkçılık karşıtı açıklamalar yapmalarını istedi. Bu sadece stadyumlardaki 40 ya da 60.000 kişiye değil milyonlara ulaşmayı sağlayacak.

SoruUEFA’nın bu konuyla ilgili olarak sosyal sorumluluğu yaygınlaştırmak için neler yapacağına dair örnekler verebilir misiniz?

P. Gasser: EURO2008’deki 31 maç sırasında takım kaptanlarının “ırkçılığa karşı birleş” yazan kolluklar giymesini sağlayacağız, ulusal sponsorlardan saha kenarlarındaki reklam panolarından bazılarının üzerinde “Irkçılığa Hayır” mesajı yazmak için izin alacağız, 2006 ırkçılığa karşı birleş konferansının bir sonucu olarak kulüplerin ırkçılığı en iyi Şekilde nasıl çözeceklerine dair bir kılavuz hazırlayacağız.

http://www.coe.int/t/dc/files/themes/violence_sport/20080331_interv_gasser_en.asp