Fransızca’dan Çeviren : Zafer SALAN
Eritre ilk kez son sırada;
Rusya dışındaki G8 ülkeleri ise ilerleme kaydettiler.
Bu yıl altıncı kez yayınlanan ve 169 ülkedeki basın özgürlüğü düzeyini ölçen Dünya Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün sıralamasına göre Eritre Kuzey Kore’den son sıradaki yeri devralıyor.
Örgüt, açıklamasında, “Bu sonuç şaşırtıcı değil. Sıralamada Eritre’nin hemen ardından gelen Kuzey Kore veya Türkmenistan’daki tüm basın özgürlüğü ihlalleri bilinmese de bu ülke son sırayı hak ediyor. Otoriter Issaias Afeworki’ nin başta olduğu ülkede özel basın ortadan kaldırıldı ve rejimi eleştirmeye cüret eden az sayıdaki gazeteci de hapse atıldı. Bunlardan da dördü hapiste öldü ve bu ölümleri de başka ölümlerin izleyeceğine inanıyoruz ve bu konuda haklı nedenlerimiz var.” dedi.
Sıralamadaki ilk on dört ülkenin çıktığı Avrupa dışında dünyanın hiçbir bölgesi, sansürden veya medya çalışanlarına karşı saldırıdan kurtulamadı.
Sıralamadaki en kötü yirmi ülke arasında 7 Asya ülkesi ( Pakistan, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Çin, Birmanya, Kuzey Kore), 5 Afrika ülkesi ( Etiyopya, Ekvator Ginesi, Libya, Somali, Eritre), 4 Ortadoğu ülkesi ( Suriye, Irak, Filistin toprakları, İran), 3 eski Sovyet cumhuriyeti ( Beyaz Rusya, Özbekistan, Türkmenistan) ve 1 Amerikan ülkesi (Küba) bulunmakta.
“Özellikle Birmanya’daki (164. sırada) durumdan endişeliyiz. İktidardaki askeri cuntanın gösterileri sert bir şekilde bastırması, ülkedeki temel özgürlüklerin geleceğine ilişkin iyi kanı uyandırmadı. Örgüt, gazetecilerin, hiçbir şeyin, hatta en küçük haberleri bile kaçırmayan şiddetli bir sansürün boyunduruğunda çalışmaya devam ettiklerini açıkladı. Aynı zamanda Çin’in (163.) sıralamanın dibinde yer almaya devam etmesinden üzüntü duyuyoruz. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunlarına bir yıldan daha az bir süre kala, söz verilen reformların ve gazetecilerin serbest bırakılması sözleri sadece birer düş olarak görülüyor.
Raporun tamamını, izlenen yöntemi ve saptama ölçülerini Türkçe olarak okumak için aşağıdaki word dosyalarına tıklayınız.