AVUKATLIK MESLEĞİNE YÖNELİK MÜDAHALELERE SON VERİN!

Mazlumder Diyarbakır Şube Önceki Başkanlarından Av. Nesip Yıldırım ve Diyarbakır Barosu üyesi diğer dört avukatın 11 Şubat 2022 tarihinde sabah saatlerinde evlerinde yapılan aramadan sonra gözaltına alınmalarının ardından adli kontrol ile serbest bırakıldıklarını öğrendik.

Diyarbakır ilinde avukatlık yapan, uzun süredir insan hakları savunuculuğu ile tanıdığımız Av. Nesip Yıldırım’ın serbest bırakılmış olsa da gözaltına alınması, insan hakları savunucularına ve avukatlık mesleğine yapılan bir saldırıdır. Adresleri bilinen ve çağrıldıklarında gidip ifade verebilecek kişilerin sabah baskınları ile gözaltına alınmaları, böylelikle peşinen cezalandırılmaları ve saygınlıklarının lekelenmeye çalışılması hukuken ve vicdanen kabul edilemez bir durumdur. Bu durum aynı zamanda avukatlık mesleğinin suç haline getirilme çabasının bir başka ürünüdür.

Başta 9 Aralık 1998 tarihli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler Avukatların Rolü Temel İlkeler Belgesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu pek çok uluslararası belgeye aykırılık niteliğindeki bu baskılara bir an önce son verilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İnsan Hakları Ortak Platformu
13 Şubat 2022